Stress og sex

Hvad er sammenhængen mellem stress og sex? Min mand er stresset, og jeg savner at have sex med ham, er efterhånden ved at være ret frustreret. Jeg synes bare det gør det værre, at vi ikke har sex. Men hvordan kan jeg motivere ham til at have lyst til sex, når han er stresset?

Hilsen L

 

Kære L,

Når man er stresset påvirker det ofte i høj grad sexlivet, som du også oplever med din mand.

Mange mister lyst til sex og til nærhed, når de er stressede, bl.a. fordi balancen i hormonsystemet ændrer sig. Når man er stresset, producerer man stresshormonet kortisol, mens mængden af testosteron falder. Testosteron er vigtigt for sexlysten for både mænd og kvinder, og et fald i testosteron vil derfor ofte give formindsket sexlyst.

For mænd kan der også opstå rejsningsproblemer pga. stress, fordi mandens rejsning er forsynet af nerver fra den parasympatiske del af det autonome nervesystem. Det parasympatiske system er aktiveret, når vi er trygge og afslappede. Når vi er stressede, er det derimod den sympatiske del af det autonome nervesystem, som er aktiveret: her gør kroppen klar til kamp eller flugt, og det kan være svært at få rejsning.

Så det er meget forståeligt, hvis din mand har mindre lyst til sex og evt. også skulle have rejsningsproblemer i den forbindelse, hvilket kan få mange mænd til at trække sig yderligere fra nærhed.

Du kan have ret i, at det ikke gør situationen bedre, at I ikke har sex: hverken for jeres parforhold eller hans stress. Berøring og orgasme udløser oxytocin, som er et hormon og neurotransmitterstof, der har en virkelig god virkning på langvarig stress, så sex – eller snarere berøring og sensualitet – kan være hjælp til at komme ud af stress.

Hvis du kan få aktiveret din mands parasympatiske system og udløse oxytocin, så vil det have en gavnlig virkning både på hans stress og forhåbentlig også på jeres forhold – og i sidste ende på hans sexlyst. Du må have lidt tålmodighed, for når først man er blevet ramt af stress kan det tage lang tid for systemet at komme tilbage til normal igen.

Det kunne være en idé at starte med at give din mand massage og forinden beslutte dig til, at det ikke skal ende med sex. Det kan du også fortælle ham, så han ikke føler sig presset, for det sidste en stresset person har brug for, er ydre pres. Det er heller ikke godt for hverken sexlysten eller rejsningsevnen…

Sørg for at være uforstyrret under massagen; sluk for mobiler, fjernsyn og andre ydre forstyrrelser, og skab gerne en god stemning med stearinlys, rolig musik o.lign. Brug gerne opvarmet olie til at massere med, og giv dig god tid til at massere hele hans krop. Nyd at berøre han krop. Du kan bruge rolige, lange strøg hen over hele kroppen eller dele af kroppen. Dybe, lange tryk kan også være godt for en stresset krop. Spørg ham hvad han har brug for, og mærk efter hvad du har lyst til at give. Lad din ro og langsomhed forplante sig til ham, så han mærker, at han ingenting skal præstere.

Jeg håber, at din mand også gør noget for at komme ud af stresstilstanden. Gåture i naturen, yoga, søvn, moderat motion (det er ikke altid en god idé med hård motion, når kroppen er i alarmberedskab), mindfulness øvelser, meditation, guidede afspændingsøvelser, uddelegering af opgaver til andre og at være social kan være mulige tiltag som kan hjælpe på en stresstilstand.

Jeg håber at din mand snart får det bedre, og at jeres sexliv genoptages.

 

 

 

 

Stress og sex

 

 

 

Subscribe

JA TAK, send mig straks den gratis guide "3 gode måder at skrue op for intensiteten i dit sexliv - og få mere nærvær og nydelse" og tilmeld dig samtidig nyhedsbrev med nyheder og inspiration.

No comments yet.

Skriv et svar